فهرست مطالب

مطالعات قرآنی - پیاپی 43 (پاییز 1399)

نشریه مطالعات قرآنی
پیاپی 43 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/25
  • تعداد عناوین: 21
|
  • رضا رمضانی * صفحات 9-34

    اگرچه پژوهش در روایات اسباب نزول قرآن از جهاتی صورت گرفته است، اما با رویکرد تاریخ مندی پژوهشی صورت نگرفته است، در این مقاله با این رویکرد، اسباب نزول قرآن تحلیل شده است. شبهات مستشرقین در این زمینه، ضرورت پرداختن به این موضوع را ضروری می نماید. از مستشرقان معاصر، اندرو ریپین شخصیتی است که در آثارش به ویژه در تز دکترای خود به اسباب نزول با رویکرد فقه اللغه ای به صورت مستقل پرداخته است و در مواردی به تاریخ مندی قرآن تاکید دارد. نصر حامد ابوزید نیز در کتاب «مفهوم النص»، فصلی را به اسباب نزول اختصاص داده است و از این باب بر تاریخ مندی تاکید می ورزد و متن قرآنی را همچون همه متون، «پدیده ای فرهنگی» و «محصول تعامل با واقعیت زنده تاریخی» می داند و اسباب نزول را چیزی جز بافت اجتماعی آیات قرآن کریم نمی داند. برای پاسخ به این شبهات در این مقاله تاکید می شود که اسباب نزول قرآن نه تنها عمومیت و جاودانگی را محدود نمی کند بلکه برای وصول به جاودانگی گریزی از توجه به واقعیت های عینی عصر نزول نیست. نقدی که بر این نظریه وارد است عدم توجه به قاعده «عمومیت لفظ نه خصوص سبب» می باشد. به رغم نزول خاص برخی آیات، عمومیت مفاد آن ها نزد فقها مسلم است.

    کلیدواژگان: تاریخمندی، بافت فرهنگی، بافت اجتماعی، عصر نزول
  • بهروز آهنگری، سیده فاطمه حسینی میرصفی * صفحات 35-56

    این پژوهش با هدف بیان تاثیر ظرافت های حیات دنیوی بر زندگی اخروی انسان بر اساس تحلیل مبانی و استناد به آیات قرآن کریم انجام شده است. نوع تحقیق مقاله حاضر، بنیادی- کاربردی و روش مورد استفاده تحلیلی- توصیفی است که با استفاده از منابع کتابخانه ای(واقعی و مجازی) اطلاعات جمع آوری شده و ابزار گردآوری اطلاعات نیز به صورت فیش برداری می باشد. یافته های این تحقیق نشان می دهد که روش و منش حیات دنیوی انسان، تاثیر مستقیم بر سعادت و شقاوت زندگی اخروی او دارد؛ و بیان می دارد انسان ها در حیات پس مرگ، بدون استثنا بر سر سفره اعمال و کردار دنیوی خود می نشینند و روزی می خورند. بنابراین کسانی که عاقلانه و از روی آگاهی راه حق پیموده و در دنیا زندگی مومنانه در سایه احکام قرآن کریم داشته اند بدون تردید زندگی اخروی آنان سرشار از رحمت و نعمات الهی است، و به عکس، کسانی که آگاهانه و به اختیار خود زندگی ظالمانه تحت امر شیاطین انس و جن داشته اند، زندگی اخروی آنان نیز با رنج و سختی بلا وصف همراه خواهد بود، مگر کسانی که در شرایطی خاص به اذن الهی مورد شفاعت شافعین قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: قرآن، ظرافت، حیات دنیا، سعادت، شقاوت
  • محمد رازقی، احمدعلی فروغی ابری*، جهانبخش رحمانی، ولی الله ملکوتی فر صفحات 57-81

    این پژوهش بر آن است تا دریابد از منظر قرآن کریم والدین چه الزامات تربیتی نسبت به فرزندان خود دارند تا بتوانند فرزندانشان را در راه رسیدن به کمال بشری هدایت نمایند که با مراجعه به مبانی قرآنی بر استخراج و تبیین علمی مفاهیم مهم مربوط به موضوع تمرکز شد. روش تحقیق در این پژوهش کیفی با رویکرد تحلیل محتوا یا «روش تحلیل منطقی فرارونده» می باشد. تحلیل محتوا از نظام مقوله ای قیاسی با استفاده از اسناد و مدارک و اطلاعات مورد نیاز منابع مکتوب و دیدگاه ها و نظریات علماء و اندیشمندان، بالاخص مباحث تربیتی و اخلاقی اسلامی، با ابزار کتابخانه ای از طریق فیش برداری می باشد. بر اساس یافته ها می توان گفت که از منظر قرآن کریم، ضروری ترین مولفه تربیتی، مسئولیت پذیری تربیتی والدین در مقابل فرزندان با شناخت مصداق های معین قرآنی، شیوه ها و اهداف تربیتی معروف و عمل به آن است که خانواده ها و جامعه به آرامش و نیز به مقصد می رسند.

    کلیدواژگان: مسئولیت، والدین، فرزندان، تربیت، اندیشه اسلامی
  • ماهرخ آهمه، مریم محمودی * صفحات 83-101

    یکی از دستاوردهای تازه در حوزه نقد ادبی، بینامتنیت(Intertextualite) یعنی بررسی رابطه متون و میزان تاثیرپذیری آن ها از یکدیگر است. بر اساس این نظریه از آنجا که تراوش افکار آدمی حاصل مطالعات، تجربیات و آموخته های قبلی اوست؛ پس تمام متون بشری خواسته یا ناخواسته وام دار آبشخور افکار و آثار پیشینیان اند و پر واضح است که این تاثیرگذاری با توجه به جایگاه متون و میزان ارزشمندی آنان نزد جوامع متفاوت است. در جوامع مذهبی به دلیل اعتقاد و باورمندی مردم به متون مقدس میزان بهره مندی نویسندگان و شاعران از این متون بسیار بیش تر از آثار دیگر است. قرآن کریم به عنوان کتاب مقدس مسلمانان یکی از این متون پرطرفدار است که تاثیر مضامین آن در نوشته ها و سروده های شاعران و ادیبان مسلمان از دیرباز آشکارا به چشم می خورد. مضامین قرآنی به عنوان عالی ترین مفاهیم که مستقیما از سرچشمه وحی مایه گرفته اند، بیش از هر متن دیگر در تار و پود آثار نویسندگان و شعرای مسلمان تنیده شده است. از جمله متونی که می توان تاثیرپذیری از منبع وحی را به وضوح در آن دید، نسخه خطی «مرآه الخیال» اثر میکراج ملتانی از نویسندگان شبه قاره هند است.

    کلیدواژگان: روابط بینامتنی، متن حاضر، متن غایب، قرآن
  • حسین رحمانی زاده، حسین مرادی زنجانی*، محمدحسین صائنی، فرهاد ادریسی صفحات 103-133

    قرآن دارای ماهیت ویژه زبانی است که در سراسر آن با تعدد متکلم و مخاطب و به بیانی دیگر با چرخش و شکست مخاطب مواجه هستیم. سنت و الگوی «مخاطبه با کلام الله» حاکی از همین ویژگی زبانی است که در سیره معصومین(ع) متجلی بوده است. معصومین(ع) به هنگام قرایت، ارتباط دو سویه با قرآن برقرار کرده و در مقام گفت وگو و دیالوگ با قرآن، عباراتی را بیان می کردند. به عنوان مثال امیرالمومنین(ع) پس از تلاوت آیه ﴿سبح اسم ربک الاعلی﴾ می فرمودند: «سبحان ربی الاعلی». این پژوهش با بررسی سیر تاریخی و استخراج و گونه شناسی چنین گزاره هایی، سعی دارد به الگویی جامع و مستند به سیره ایمه معصومین(ع) در تعامل با قرآن دست یابد. در این تحقیق که با روش تحلیلی- توصیفی انجام شده است، مشخص می شود، مخاطبه های اهل بیت(ع)، با قرآن گاه کلامی بود و گاه غیر کلامی. مخاطبه های کلامی ایشان نیز گاه برگرفته از عبارات قرآنی بود و گاه بدون استفاده از آن ها.

    کلیدواژگان: خطاب، مخاطبه، زبان قرآن، کلام الله، تفاسیر
  • حمید رضانیا * صفحات 135-160

    تبیین رابطه علم و دین نزد بسیاری از اندیشمندان از اهمیت خاصی برخوردار است؛ گرچه بسیاری از نزاع ها فقط دامنگیر مسیحیت است، ولی پاره ای از دستاوردهای علمی باورهای مشترک سایر ادیان را نیز به چالش خوانده است. مانند مدعیات داروین درباره خلقت انسان که منشا او را نه از خاک، بلکه از حیوان انسان نما می داند و تقریبا فرایند خلقت را کاملا به شکلی دیگر تقسیر می نماید می تواند چالشی برای ادیان آسمانی محسوب گردد. متاسفانه تا کنون تحقیق جامعی درباره نظر قرآن نسبت به نحوه خلقت موجودات زنده نشده است؛ تا معلوم شود که آیا قرآن، خلقت را دفعی می داند یا تدریجی و تکاملی؟ در این مقاله- به فراخور مجال- به تبیین فرضیه تکامل انواع و نقد اصول و تعارضاتی که بین علم و دین از فرضیه داروین و پیروانش گمان شده است و راه حل ارایه شده برای رفع تعارض آن با تکیه بر دیدگاه صاحبنظران پرداخته شده است به هر شکل مساله تعارض علم و دین با پیدایش داروینیسم صور مختلفی گرفت که پژوهشگران در آن تاملات گوناگونی دارند در این میان مدعای این نوشتار آن است که اثبات یا عدم اثبات آن را نمی توان با قاطعیت به قرآن نسبت داد.

    کلیدواژگان: نقد، داروین، تکامل انواع، قرآن، انسان
  • ناهید دهقان عفیفی * صفحات 161-179

    دشنام و توهین به اموری که برای دیگر ادیان و مذاهب مقدس و محترم است از دید شرع مقدس اسلام امری نکوهیده است. آیه شریفه ﴿لا تسبوا الذین یدعون من دون الله فیسبوا الله عدوا بغیر علم﴾ بیان کننده این مهم می باشد. توجه به این نکته لازم است که این عمل نه تنها می تواند به صورت لفظ و کلام انجام شود بلکه عموم آیه شامل هر عملی است که توهین را در بر داشته باشد. از سوی دیگر تنها مقدسات ادیان و بت ها و اصنام نیستند که مشمول حکم مذکور می شوند. برخی دلایل وجود دارند که تمام آنچه برای دیگران باشد، و توهین به آن ها باعث اهانت به مقدسات اعم از ذات باری پروردگار، اولیای دین و غیره شود، مشمول نهی در آیه شریفه هستند. در احادیث اسلامی فحاشی نسبت به دیگران ممنوع شمرده شده است. با توجه به برخی از قواعد فقهی نیز می توان حرمت را استنباط نمود.

    کلیدواژگان: سب، فحاشی، مقدسات، مذاهب، بت
  • حسن شجاع بهار * صفحات 181-196

    در هندسه معرفتی شیعیان، شناخت امام، از اهمیتی ویژه برخوردار است. چون معنا و مفهوم امام نزد شیعه، همان انسان کاملی است که واسطه فیض الهی است، و با برقراری ارتباط با امام راستین است که می توان شناخت صحیحی از خدا و دیگر مبانی اعتقادی کسب نمود. از این جهت است که در حدیث معرفت امام، پیامبر اکرم(ص) فرمودند: «اگر کسی بمیرد و امام زمان خویش را نشناسد، به مرگ جاهلیت مرده است». حدیث معرفت امام، از جمله احادیث متواتر و معتبر بین شیعه و اهل سنت است. این حدیث از جهات مختلف مورد توجه نویسندگان قرار گرفته است. اما یک سوال قابل توجه است که منظور از مرگ جاهلی چیست؟ به نظر نگارنده بی تردید، حدیث معرفت و روایات مشابه، اهمیت و ضرورت امامت و ولایت را بیان می‏کند و نمی توان کسانی را که صرفا غیر عارف به امام زمانشان هستند، تکفیر نمود.

    کلیدواژگان: حدیث معرفت، مرگ جاهلی، امام، تکفیر
  • فاطمه شوری*، فیصل شریفی پور صفحات 197-217

    این مقاله سعی می کند با تحقیق در آیات، روایات، دلیل عقلی و بناء عقلا راهکار مناسب جهت حل شبهات مطرح شده ارایه نماید. با توجه به اینکه احکام دایر مدار مصلحت و مفسده می باشند، پیش بینی جرایم موجب حد الزامی می باشد، زیرا نقش مجازات ها، حفظ اعتدال فرد و جامعه از طریق حفظ ارزش ها می باشد. ترجیح داشتن مصلحت نوعیه بر مصلحت شخصی، اهداف مجازات و عدالت کیفری اقتضا دارد که در حدود مانند تعزیرات، اوضاع و احوال، شرایط، زمان و مکان و ویژگی های هر یک از مجرمین در تعیین مجازات حدی به آن معنای گسترده تاثیرگذار نباشد و این موضوع با عدالت کیفری ناسازگار نیست بلکه عین عدالت است زیرا عدالت به معنای قرار دادن هر چیزی در محل خودش است. لذا ضرورت ندارد که رعایت عدالت در انواع جرایم با هم متشابه باشد؛ چراکه منظور از عدالتی که شارع مقدس به آن دستور داده است، مراعات حقوقی است که اسلام آن را به رسمیت می شناسد و منظور از پیراستگی از ظلم، دوری از پایمال نمودن حقوقی است که خداوند متعال آن ها را معتبر می خواند.

    کلیدواژگان: مجازات، ادله استنباط، ارتکاز عقلی، مصلحت
  • سید محمدحسن موسوی فخر * صفحات 219-238

    صاحبنظران حوزه ترجمه بر این اعتقادند که میزان انسجام با میزان مبداگرایی و مقصد گرایی مترجم ارتباطی تنگاتنگ دارد. بدین معنی که هر چقدر ترجمه، محتوایی، تفسیری و توضیحی تر باشد، نسبت به ترجمه های مقید به متن مبدا، تحت اللفظی و وفادار، دارای انسجام بیش تری است. در همین راستا، ترجمه استاد ابوالفضل بهرامپور از قرآن کریم ترجمه ای معادل و معنایی است که امتیازات لغوی، نحوی و بلاغی برجسته ای دارد؛ ولی از منظر انسجام و یکپارچگی، تا کنون محور سوال و پژوهش قرار نگرفته است. از جمله سوره های کوچک قرآن، سوره زلزال است که کیفیت بالای انسجام در این سوره توسط برخی صاحبنظران به اثبات رسیده است. بر همین اساس، هدف این مقاله، ارزیابی موردی انسجام در ترجمه فارسی سوره یاد شده به قلم ابوالفضل بهرامپور بر مبنای نظریه نقش گرای هالیدی و حسن 1985م و با روش توصیفی- تحلیلی و آماری است.

    کلیدواژگان: نظریه انسجام، سوره زلزال، ترجمه فارسی، ابوالفضل بهرامپور
  • نهله غروی نایینی * صفحات 239-266

    واژه وحی در قرآن کریم در بیش از 75 آیه به صورت ها و مشتقات مختلف آمده است. از امیرالمومنین(ع)- اولین مفسر و مبین علوم قرآن پس از رسول ‏الله- بیانی در معانی انواع وحی رسیده است. پس از آن حضرت، علمای اسلامی مانند اصحاب لغت، مفسران و علمای علوم قرآنی، معانی آن را ذکر کرده و گونه‏ها و انواعی برای آن قایل شده‏اند. در میان این تعریف ها همسانی و غیر همسانی مشاهده می‏شود. حاصل مشترک این تعریف ها و دسته‏بندی ها، این است که هر وحی به معنای پیام یا اشاره مخفی و سری دارای یک منبع صدور و یک دریافت کننده است. با دقت در همه آیات قرآن کریم که حاوی واژه وحی هستند، می‏توان گفت که منبع صادر کننده وحی- به معنای لغوی یعنی پیام رمزی- عبارت اند از الله حق تعالی، انسان، فرشته، و شیطان. این مقاله با استفاده از معنای لغوی و اصطلاحی وحی و به کمک آیات کریمه قرآن به بررسی انواع وحی بر انسان پرداخته است و آن را به وحی رسالی و غیر رسالی تقسیم نموده و چگونگی وحی رسالی را به وحی بی واسطه و با واسطه تقسیم کرده و به نقد برخی تعریف های دانشمندان علوم قرآن پرداخته و معتقد است که واژه وحی با الهام و رویا درباره انسان های برگزیده و انبیا تفاوت دارد.

    کلیدواژگان: قرآن، وحی، انبیا، انسان، الهام، رویا
  • کتایون فلاحی*، زهرا صمدی، مسعود باوان پوری صفحات 267-296

    هنجارگریزی یکی از یافته های مهم فرمالیست هاست که اساس مباحث سبک شناسی را تشکیل می دهد. آن ها زبان ادبی را عدول از زبان معیار معرفی و سبک را نیز بر همین اساس مطالعه می کردند. قرآن کریم اگرچه یک متن ادبی نیست اما از لحاظ لغوی و زبانی و بلاغی، اعجازی شگفت انگیز محسوب می شود که بررسی آن با تکیه بر دیدگاه های نو، می تواند در جهت دستیابی به یافته های نوین راهگشا باشد. پژوهش حاضر در صدد است با استفاده از روش تحلیلی- استنطاقی، به بررسی جزء بیست و نهم قرآن کریم از دیدگاه هنجارگریزی نحوی بپردازد.یافته های پژوهش حاکی از آن است که هنجارگریزی نحوی در قالب تقدیم و تاخیر، با هدف برجسته کردن بخشی از کلام، حذف با هدف اختصار و زیبایی شناسی، التفات با هدف زیبایی کلام و نیز رسایی مفهوم، و تکرار، به دلیل تاکید نمایان شده است.

    کلیدواژگان: برجسته سازی، هنجارگریزی نحوی، صورت گرایی، بلاغت
  • زهرا کریمی*، منوچهر قاسمی صفحات 297-313

    آدمی در برخورد با امور ناخوشایندی همچون درد، رنج، اندوه، بیماری و مرگ و انواع بلایا متوجه می شود که دنیا و هستی پیش رویش آکنده از ناملایماتی است که می تواند اندیشه او را هم مانند جسمش تحت تاثیر قرار دهد. فیلسوفان در برخورد با این امور ناخوشایند بوده که به اندیشه در باب شرور توجیه عقلانی آن برآمدند. در این زمینه آراء فراوانی از متفکران غربی و اسلامی وجود دارد، لیکن ما لازم دیدیم که به جست وجوی این مهم در اندیشه حضرت امیر المومنین(ع) در نهج البلاغه بپردازیم تا دریابیم مساله شر که به عنوان یکی از دستاویزهای ملحدان از زبان بزرگان دینی همچون اسلام چه جایگاه و چه توجیهی دارد؟ در بادی امر باید توجه نمود که ایشان منکر وجود شرور طبیعی و مابعدالطبیعی نیستند بلکه آن را از اقتضایات دنیای مادی دانسته و به علاوه هیچ وجهی برای شرور اخلاقی قایل نمی باشند. در مورد شرور طبیعی و مابعدالطبیعی؛ باید گفت که بر اساس حکمت الهی وجود این شرور در عالم نیز، برای وصول به اهدافی است که از جمله آن می توان به امتحانات و آزمایش های الهی و پاک شدن از گناه اشاره کرد. تا بهتر بتواند خود را برای دنیای برقرار و جاوید آماده کند و بهشت را که عاری از زوال و اقسام شرور است برای خود برگزیند.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، مساله شر، دنیا، مرگ، بهشت، شاهد قرآنی
  • مجیدرضا کمالی بانیانی، داوود نصیران*، سید محمدهادی مهدوی صفحات 315-339

    عمده و اساس مباحث فقهی و حقوقی، در باب حضانت اطفال، برخاسته از آیات و روایاتی است که به دست ما رسیده اند. حضانت اطفال نامشروع، بر پایه این آیات و روایات و آراء فقهای متقدم و به ویژه با استناد به حدیث نبوی «الولد للفراش و للعاهر الحجر»، به دلیل نفی نسب آنان(چه از لحاظ عرفی و چه از لحاظ شرعی)، به همراه دیگر احکام وابسته به آن(چون ولایت، نفقه و...) نیز، منتفی بوده است. با عنایت به اینکه به دلایل تغییر در بافت موقعیتی ادوار مختلف و بنا به مصلحت طفل و جامعه، آراء فقها نیز، تغییراتی داشته اند و به موازات تغییرات محیطی- اجتماعی، پذیرای تحولاتی بوده اند؛ لذا ضروری است که نظرات فقها و حقوقدانان معاصر، با احکام مربوطه در آیات و روایات نقل شده در آراء فقهای متقدم، مورد بررسی قرار گیرد. نتایج حاصل از این پژوهش، نشان از آن دارند که اموری چون حضانت، ولایت، نفقه و...، نخست، بر عهده زانی نبوده اند؛ اما با دگرگونی هایی که در بافت پیرامونی جامعه رخ داده اند و با اتکا به آموزه های امام خمینی(ره) و به تبع آن، آراء وحدت رویه قضایی حال حاضر، غالب تکالیف ابوین(به جز ارث)، در باب فرزند مشروع، به فرزند نامشروع، تسری داده شده است و در باب بعضی از مباحث، ملاحظات جدیدتری نیز، صورت گرفته است. شیوه پژوهش به صورت تحلیلی- توصیفی بوده است.

    کلیدواژگان: حضانت، فرزند نامشروع، آیات و روایات، فقه و حقوق
  • ابراهیم خراسانی پاریزی، محسن مرادی * صفحات 341-365

    پژوهش حاضر در صدد بررسی طلقا از دیدگاه احادیث و روایات است. از این منظر پس از بسط فضای مفهومی موضوع، به بررسی بحث طلقا خواهد پرداخت. مطابق با مستندات موضوعی ارایه شده در این پژوهش، روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات در این پژوهش، کتابخانه ای می باشد.یافته های تحقیق حکایت از آن دارند که اولا طلقا به کسانی مانند ابوسفیان، معاویه و عموما اهل مکه گفته می شود که پس از فتح مکه، مسلمان شدند و سپس رسول اکرم(ص) آن ها را آزاد کرد، ثانیا فتوحات ایران و اسلام عاملی شد بر نفوذ هرچه بیش تر گروه طلقا در سیاست و خلافت که گسترش این گروه پیامدهای فراونی در پی داشته است. آنچه ضرورت و اهمیت این مقاله را نشان می دهد این است که بررسی این موضوع سبب خواهد شد تا با مراجعه به منابع مختلف و دارای اعتبار علمی، دروغ ها و برخی برچسب های نامناسب که از سوی دشمنان به اسلام و پیروان آن نسبت داده می شود، آشکار گردد و تفاوت خالص و ناخالص مشخص گردد.

    کلیدواژگان: اسلام، احادیث، روایات، طلقا، ابوسفیان
  • شهرام داراب پور، مهدی مهریزی*، سید محمدعلی ایازی، مهرداد عباسی صفحات 367-394

    ظهور منتقدان حدیث شیعه را می توان جریانی دانست که در دوره معاصر با شعار بازگشت به قرآن، مبارزه با خرافات و اتحاد مسلمانان و کم رنگ کردن نقش سنت در هندسه مسایل دینی در ایران شکل گرفت. مطالعه پیش رو بر آن است ضمن معرفی جریان منتقدان حدیث شیعه در دوره معاصر ایران و تفاوت آن با قرآنیون، طیف ها و گروه های مختلف این جریان فکری را برشمارد. سر آخر به طور مبسوط مهم ترین زمینه ها و علل پیدایش این جریان فکری که مربوط به گروه های دوم و سوم این جریان در این پژوهش می باشد را در دو قسمت زمینه های عام که عبارت اند از اصلاحات دینی در یهودیت و مسیحیت، آشنایی با تجدد و تمدن جهان غرب، آشنایی و ارتباط ایرانیان با متفکران نواندیش جهان عرب و زمینه های خاص که عبارت اند از تاثیرپذیری منتقدان حدیث شیعه از جریان وهابیت، پیدایش شخصیت های روشنفکر و مهجوریت قرآن می باشد را بیان کند.

    کلیدواژگان: حدیث، تشیع، ایران، نقد حدیث، قرآن
  • فاطمه انصاری * صفحات 395-419

    از منظر ثقلین فقه مساوق فهم عمیق در دین، و تفقه نوعی تفهم و تعقل در ولایت و تحصیل معرفت است، و هرآنچه مقابل این معرفت قرار می گیرد، وهم و سراب یعنی لیس بشیء یا لا شیء است که مبعد و مبغض مولی است. تنها معرفت مقرب که مصیب واقع و عند الله می باشد همان معرفه الامام است؛ زیرا اصل و اساس معرفه الله و عبودیت خداوند، معرفت امام است؛ در غیر این صورت تخصصا از عنوان معرفت خارج خواهد بود. بنابراین مستفاد از نصوص؛ «فقیه» به کسی اطلاق می شود که علاوه بر ظواهر گزاره های تشریعی، در بطون آن ها نیز تعمق کند و به معرفه الامام که همان معرفت مقرب است، عارف شود. بنابراین ملاک و مناط فقاهت، ابتناء بر درایت امر معصومین (علیهم السلام) دارد؛ یعنی در عین حال که ظهورات کلام حجج الله بر خلق حجیت دارد، بر فقیه واجب است که نسبت به لحن قول و معاریض(معانی پنهان و اشارات کلام) معصوم معرفت تحصیل کند؛ یعنی در بطون و حقایق کلام معصوم تعمق کند تا از اوهام و ظنون اجتناب نماید. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی ضمن تبیین معنای حقیقی معرفت، به بررسی ملاک و مناط فقاهت از منظر ثقلین می پردازد.

    کلیدواژگان: معرفت، معرفت مقرب، معرفت امام، فقیه
  • فاطمه نگهداری*، نصیر مشایخ گندس کلایی صفحات 421-453

    در حقوق ایران بحث از خسارات قابل جبران جزو موضوعات اختلاف برانگیز حقوق مسئولیت مدنی بوده و نظرات مختلفی در این باره ارایه شده است. این مباحث و اختلاف نظرها به خصوص با پیروزی انقلاب اسلامی و رویکرد فقهی به حقوق ابعاد جدیدی یافته است. در حقوق ما، دو روش و دیدگاه کلی درباره خسارات قابل جبران وجود دارد: از طرفی اکثر فقهای امامیه بدون آنکه بحث مستقلی را به این مقوله اختصاص دهند و قاعده ای کلی در این باره بنا نهند به مناسبت در بحث های فقهی مختلفی متعرض مساله خسارات قابل جبران شده و در هر مقام مباحثی را مطرح نموده اند؛ در مقابل، بسیاری از حقوقدانان جدید ایرانی که علی رغم استفاده و توجه به مبانی فقهی و مباحث فقها، از روش نوینی در بحث های حقوقی استفاده می کنند، به شیوه حقوقدانان فرانسوی، به بحث کلی خسارات قابل جبران در حقوق مسئولیت مدنی پرداخته و ذیل فصل ارکان مسئولیت به مبحث ضرر و بیان مسایل پیرامون آن اشتغال ورزیده اند.

    کلیدواژگان: خسارت، مسئولیت مدنی، جبران خسارت، قاعده لا ضرر
  • علیرضا ذوالفقاری * صفحات 455-468

    دنیایی که ما در آن زندگی می کنیم همراه با رنج ها، دردها، گرفتاری ها و مشکلات است. دردها و رنج هایی از قبیل تنهایی، نا امیدی، افسردگی و شکست که همانند سایه ما را تعقیب می کنند. در ادبیات قرآنی مساله سختی ها و دشواری ها و نقش آن ها در زندگی مورد توجه قرار گرفته است. بسیاری از مردم در زندگی خود این حقیقت را تجربه کرده اند که هنگام بروز مشکلات طاقت فرسا و هجوم طوفان های سخت زندگی، در زمان هایی که انسان دیگر امیدی برای رهایی از آن شرایط سخت و دشوار برای خود تصور نمی کند راه نجات بر رویش گشوده می شود. یکی از کارکردهای دین و کتاب آسمانی ما قرآن کاهش درد و رنج انسان است. در این مقاله، هدف اصلی پاسخگویی به این سوالات است که درد و رنج از دیدگاه قرآن کریم دارای چه کارکردهای روان شناختی و تربیتی است؟ و آن ها چگونه موجب تقویت و تحکیم خداباوری و معرفت انسان به خداوند می شود؟

    کلیدواژگان: قرآن کریم، رنج، روان شناختی، خدا باوری
  • محبوبه غفاری، سید حمید حسینی*، فاطمه شرعیاتی صفحات 469-488

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سنت های الهی در زندگی انسان از دیدگاه قرآن و نهج البلاغه می باشد که در پژوهش حاضر از سه مبحث به تحلیل نقش سنت های الهی در زندگی انسان پرداخته شده است. قرآن کریم لفظ سنت را در مورد نزول عذاب در اقوام و جوامع کافر و مشرک و ستمگر و فاسق و فاجر و باطل گرا هم به کار می گیرد، و از نگاهی دیگر سنت را می توان بر «ضوابطی که در افعال الهی وجود دارد» یا بر «روش هایی که خدای متعال امور عالم و آدم را بر پایه آن ها تدبیر و اداره می کند» اطلاق کرد. اهمیت و ضرورت بحث از سنن الهی به عنوان قوانین اجتماعی در تدبیر جوامع این است که موجب پیدایش نگاه و بینش توحیدی به جهان و تحولات آن خواهد بود. از طرف دیگر بیانات قرآنی حضرت امیر مومنان علی(علیه السلام) در نهج البلاغه، الگویی مجسم و قابل تبعیت در اسلام است می تواند بیانگر و بازگوکننده نمونه ها و مصادیق بارزی از سنن الهی باشد که در هدایت انسان مسلمان نقش مهمی ایفا کند.

    کلیدواژگان: سنت الهی، قرآن، نهج البلاغه، زندگی
  • علی رسولیان، کمال خواجه پور بنادکی*، ابوالقاسم عاصی مذنب صفحات 489-513

    مفهوم رشد از دیدگاه قرآن و روایات اسلامی، رشد ظاهری آدمی و افزایش سن وی نیست، بلکه یک مقوله معنوی و درونی محسوب می شود و با مفهوم آن از دیدگاه علوم تجربی و زیست شناسی تفاوت هایی دارد چون وارد حوزه کمال معنوی آدمی و پیشرفت قوای روحانی و عقلانی وی می گردد. در نتیجه باید گفت از آنجا که هدف از آفرینش آدمی، رشد و پیشرفت جهت رسیدن به سعادت اخروی است، در این پژوهش بررسی مفهوم رشد فردی در روایات اسلامی و قرآن انتخاب گردید تا با استناد به این منابع ارزشمند، تعاریف و مصادیق گوناگونی که برای مفهوم "رشد" ارایه شده است، مورد واکاوی قرار گیرد. پژوهش حاضر با روش توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده و در نهایت به این نتیجه رسیده که مفهوم رشد را می توان از دو جنبه مورد تحلیل و تفحص قرار داد: نخست بر حسب مفهوم متضاد و سپس بر حسب شبکه معنایی مورد بررسی قرار داد.

    کلیدواژگان: مفهوم رشد، قرآن کریم، رشد معنوی، روایات اسلامی، ضرر
|
  • Reza Ramezani Pages 9-34

    Although research on the causes of the revelation of Qur'an has been conducted in some ways, but it has not been conducted with the historical approach of research. In this article, the causes of revelation of the Qur'an have been analyzed with this approach. Orientalist skepticism in this regard necessitates investigating this issue. One of the contemporary Orientalists, Andrew Ripin is a figure who in his works, especially in his doctoral dissertation, has dealt with the causes of revelation with an independent jurisprudential approach and in some cases, emphasizes the historicity of the Qur'an. Nasr Hamed Abu Zayd in his book "The Concept of Text" has devoted a chapter to the causes of revelation and in this regard, emphasizes historicity and considers the Qur'anic text as all texts, "cultural phenomena" and "product of interaction with living historical reality" and doesn't consider the causes of revelation nothing but the social context of the verses of the Holy Quran. To answer these doubts, this article emphasizes that the causes of revelation of the Qur'an not only limit the generality and immortality, but to achieve immortality, there is no escape from paying attention to the objective facts of the age of revelation. The criticism of this theory is the lack of attention to the rule of "generality of the word, not specific cause". Despite the special revelation of some verses, the generality of their meanings is certain among the jurists.

    Keywords: Historicity, Cultural context, Social context, Age of Revelation
  • Behrooz Ahangary, Seyedeh Fatemeh Hosseini Mirsafy Pages 35-56

    This research has been conducted with the aim of expressing the effect of delicacies of worldly life on the afterlife of man based on the analysis of principles and citation of verses of the Holy Quran. The type of research of the present article is basic-applied and the method used is analytical-descriptive, which the information is collected using library resources (real and virtual) and the data collection tool is also in the form of taking notes. The findings of this study show that the method and character of man's worldly life has a direct effect on the happiness and misery of his afterlife; And it states that in the afterlife, human beings, without exception, sit at the table of their worldly deeds. Therefore, those who have walked the path of truth wisely and consciously and have lived a faithful life in this world in the shadow of the rules of Holy Qur'an, their hereafter life is undoubtedly full of divine mercy and blessings, and vice versa, those who consciously and voluntarily live a cruel life under the effect of devils, their hereafter life will be accompanied by indescribable suffering and hardship, except those who are interceded by the intercessors in certain circumstances with the permission of God.

    Keywords: Quran, Delicacy, Worldly life, Happiness, cruelty
  • Mohammad Razeghi, Ahmad Ali Foroughi Abri, Jahanbakhsh Rahmani, Wali Allah Malakootifar Pages 57-81

    This study is conducted to find out what educational obligations parents have towards their children from the perspective of the Holy Quran so that they can guide their children towards achieving human perfection that was focusedon extracting and scientifically explaining important concepts related to the subject by referring to Quranic principles. The research method in this research is qualitative with the content analysis approach or "transcendental logical analysis method". Content analysis of the system of deductive categories is conducted using documents and information required by written sources and views and theories of scholars and thinkers, especially Islamic educational and ethical issues by library tools through taking notes. Based on the findings, it can be said that from the perspective of the Holy Quran, the most essential educational component is the educational responsibility of parents towards their children by recognizing certain Qur'anic examples, methods and educational goals and practicing it so that families and society reach peace and destination.

    Keywords: Responsibility, Parents, Children, Training, Islamic thought
  • Mahrokh Ahemeh, Maryam Mahmoudi Pages 83-101

    One of the new achievements in the field of literary criticism is intertextualite, i.e, the study of the relationship between texts and the extent of influencing on each other. According to this theory, since the exudation of human thoughts is the result of his previous studies, experiences and learning; Therefore, all human texts, willingly or unwillingly, are indebted to the thoughts and works of their predecessors, and it is very clear that this influence varies according to the position of the texts and their value in societies. In religious communities, due to people's belief in sacred texts, writers and poets benefit from these texts much more than other works. The Holy Quran, as the holy book of Muslims, is one of these popular texts whose influence on the writings and poems of Muslim poets and writers has been evident for a long time. The Qur'anic themes, as the highest concepts that are directly derived from the source of revelation, are woven more than any other text in the fabric of the works of Muslim writers and poets. One of the texts in which the influence of the source of revelation can be clearly seen is the manuscript of "Merat Al-Khiyal" by Mikraj Maltani, a writer from the Indian subcontinent.

    Keywords: Intertextualite relations, Present text, Absent text, Quran
  • Hossein Rahmanizadeh, Hossein Moradi Zanjani, Mohammad Hossein Saebi, Farhad Idrisi Pages 103-133

    Qur'an has a special linguistic nature, throughout which we encounter the multiplicity of speakers and the audience, in other words, the rotation and failure of the audience. The tradition and pattern of "addressing the word of God" indicates the same linguistic feature that has been manifested in the life of Infallibles. During the recitation, the Infallibles (AS) established a two-way relationship with the Qur'an and uttered phrases in the position of dialogue with the Qur'an. For example, the Amir al-Mu'menin (AS) after reciting the verse "Sabbah Esm Rabbak Al-Ala" said:"Sobhana Rabbi Al-Ala". This study, by examining the historical course and extraction and typology of such propositions, tries to achieve a comprehensive and documented model to the conduct of the Imams (AS) in interaction with the Qur'an. In this research, which has been done by analytical-descriptive method, it is clear that the addressees of the Ahl al-Bayt (AS) to the Qur'an were sometimes verbal and sometimes non-verbal. His theological addressees were sometimes taken from Quranic expressions and sometimes without using them.


    Keywords: Address, Addressee, Language of Quran, Word of God, Interpretations
  • Hamid Rezania Pages 135-160

    Explaining the relationship between science and religion has a particular importance to many thinkers; Although many of the controversies involve only Christianity, some of the scientific achievements have challenged the common beliefs of other religions. Like Darwin's claims about the creation of man who considers his origin not in the soil but in the humanoid animal, and almost interprets the process of creation in a completely different way, it can be considered a challenge to the heavenly religions. Unfortunately, so far, no comprehensive research has been conducted on the Qur'an's view of how living beings were created; To find out whether the Qur'an considers creation as repulsion or gradual and evolutionary? In this article, as appropriate, the hypothesis of the evolution of types and critique of the principles and conflicts between science and religion, which is thought to be Darwin's hypothesis and his followers, and the proposed solution to resolve the conflict based on the view of experts are discussed. The issue of conflict between science and religion with the emergence of Darwinism took different forms in which scholars have various reflections in it; in the meantime, the claim of this article is that the proof or non-proof of it cannot be attributed to the Qur'an with certainty.

    Keywords: Criticism, Darwin, Evolution of types, Quran, Human
  • Nahid Dehghan Afifi Pages 161-179

    Insulting to things that are sacred and respected for other religions and it is a faulty act from the point of view of the holy Sharia of Islam. The important verse "La Tasabbu Al-Lazina Yadoona Men Dunellah Fayasabbu Allah Adovan Beghayre Elm" expresses this issue. It is important to note that this action can not only be done verbally, but the general verse includes any action that involves insult. On the other hand, it is not only the sanctities of religions and idols that are subject to this ruling. There are some reasons why everything that is for others, and insulting them causes insults to the holy things, including the essence of God, the saints, etc., is prohibited in the holy verse. In Islamic hadiths, obscenity towards others is forbidden. According to some jurisprudential rules, sanctity can also be deduced.

    Keywords: Profanity, Obscenity, Sanctities, Religions, Idol
  • Hassan Shoja Bahar Pages 181-196

    In the epistemological geometry of Shiites, the knowledge of Imam has a special importance. Because the meaning and concept of the Imam according to the Shiites is the perfect human being who is the mediator of divine grace, and by establishing a relationship with the true Imam, it can gain a correct knowledge of God and other doctrinal principles. This is why in the hadith of the knowledge of Imam, the Holy Prophet (PBUH) said: "If someone dies and the Imam does not know his Imam, he has died to the death of ignorance." The hadith of Imam's knowledge is one of the consecutive and valid hadiths between Shiites and Sunnis. This hadith has been considered by the authors from different angles. But a significant question is what is meant by ignorant death? According to the author, undoubtedly, the hadith of knowledge and similar narrations express the importance and necessity of guardianship, and those who are merely non-mystics to the Imam of their time cannot be excommunicated.

    Keywords: Hadith of Knowledge, Ignorant Death, Imam, Excommunication
  • Fatemeh Shori, Feisal Sharifipour Pages 197-217

    This article tries to provide a suitable solution to solve the doubts raised by researching verses, narrations, rational reason and scholars' practice. Given that the rulings are expediency and corruption, the prediction of crimes is mandatory, because the role of punishments is to maintain the moderation of the individual and society through the preservation of values. The preference of typical interest over personal interest, the purposes of punishment and criminal justice requires that in hodud such as punishments, circumstances, time and place and characteristics of each offender in determining the punishment is not effective in a broad sense. This issue is not incompatible with criminal justice; it is justice because justice means putting everything in its place. Therefore, it is not necessary that considering justice in different types of crimes to be similar; Because the justice that the holy shari'ah has commanded means the observance of the rights that Islam recognizes, and refining of oppression is the avoidance of trampling on the rights that God Almighty considers valid.

    Keywords: Punishment, Inference Arguments, Rational proof, Expediency
  • Seyed Mohammad Hassan Mousavi Fakhr Pages 219-238

    Experts in the field of translation believe that the degree of coherence is closely related to the degree of originality and destination-orientation of the translator. This means that the more the translation is substantive, interpretive and explanatory, the more coherent it is compared tobound to the source text, literal and faithful translations. In this regard, the translation of Master Abolfazl Bahrampour from the Holy Quran is an equivalent and semantic translation that has prominent lexical, syntactic and rhetorical advantages; But from the point of view of coherence and integration, it has not been the focus of question and research so far. One of the small chapters of the Qur'an is the Zalzal Surah, in which the high quality of coherence has been proven by some experts. Accordingly, the purpose of this article is to evaluate the case of coherence in the Persian translation of the mentioned surah by Abolfazl Bahrampour based on Halliday and Hassan theory in 1985 and by descriptive-analytical and statistical methods.

    Keywords: Cohesion Theory, Surah Zalzal, Persian translation, Abolfazl Bahrampour
  • Nahla Gharavi Naeini Pages 239-266

    The word revelation in the Holy Quran is mentioned in more than 75 verses in various forms and derivatives. From the Amir Al-Momenin (pbuh) - the first commentator and explainer of the sciences of the Qur'an after the Prophet- an expression has been received in the meanings of various revelations. After that, Islamic scholars such as lexicographers, commentators and scholars of Quranic sciences have mentioned its meanings and considered types and varieties to it. There is homogeneity and inhomogeneity between these definitions. The common result of these definitions and categories is that each revelation in meaning of a secret message or reference has a source of issuance and a recipient. Carefully in all the verses of the Holy Quran that contain the word revelation, it can be said that the source that issued the revelation- in the literal sense i,e symbolic message- are God Almighty, man, angel, and Satan. Using the lexical and idiomatic meaning of revelation and with the help of the verses of Qur'an, this article examines the types of revelation on human beings and divides it into apostolic and non-apostolic revelation and divides the method of apostolic revelation into non-mediatory and mediatory revelation. He has criticized some definitions of Quranic scholars and believes that the word revelation is different from inspiration and dreams about chosen human beings and prophets.

    Keywords: Quran, revelation, prophets, man, inspiration, dream
  • Katayun Fallahi, Zahra Samadi, Massoud Bavanpouri Pages 267-296

    Deviation is one of the important findings of formalists that forms the basis of stylistic discussions. They introduced literary language as deviating from the standard language and studied the style accordingly. Although the Holy Quran is not a literary text, but in terms of lexical, linguistic and rhetorical, it is considered a wonderful miracle that its study based on new perspectives can be a solution to achieve new findings. The present study seeks to examine the twenty-ninth part of the Holy Quran from the perspective of syntactic deviation using the analytical-inferential method. Findings indicate that syntactic deviation is represented in the form of presentation and delay, with the aim of highlighting a part of speech, omission with the aim of brevity and aesthetics, attention with the aim of aesthetics of speech and conceptualization, and repetition, due to emphasis.

    Keywords: Highlighting, Syntactic deviation, Formalism, Rhetoric
  • Zahra Karimi, Manouchehr Ghasemi Pages 297-313

    In dealing with unpleasant things such as pain, suffering, sorrow, disease and death and all kinds of disasters, one realizes that the world and the universe in front of him is full of adversities that can affect his mind as well as his body. It was the philosophers who dealt with these unpleasant things and thought about the villain of its rational justification. There are many opinions of Western and Islamic thinkers in this regard, but we found it necessary to search for this important thing in the thought of Amir al-Mu'menin (AS) in Nahj al-Balaghah to find what is the position and justification of the issue of evil as one of the atheists' excuses from the language of religious leaders such as Islam? In the end, it should be noted that they do not deny the existence of natural and metaphysical villain, but consider it as a requirement of the material world and, in addition, do not consider any aspect of moral villain. In the case of natural and metaphysical villain, It should be said that according to divine wisdom, the existence of this villain in the universe is also to achieve goals, including divine tests and trials and purification from sin. So that he can better prepare himself for the established and eternal world and choose a paradise that is free from decay and all kinds of villain.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Issue of evil, World, Death, Paradise, Quranic witness
  • Majid Reza Kamali Baniani, Davood Nasiran, Seyed Mohammad Hadi Mahdavi Pages 315-339

    The main basis of jurisprudential and legal issues regarding child custody is derived from the verses and hadiths that have reached us. The custody of illegitimate children, based on these verses and hadiths and the opinions of earlier jurists, and especially with reference to the prophetic hadith "Alvalad Lelfarash Va Lelahar Al-Hajar", due to the denial of their origin (both customary and religious), along with other related provisions (such as guardianship, alimony, etc.) have also been discarded. Considering that due to change in the context of the situation of different periods and in the interest of the child and society, the opinions of jurists have also changed and have been subject to changes in parallel with environmental-social changes; Therefore, it is necessary to examine the opinions of contemporary jurists with the relevant rulings in the verses and hadiths quoted in the opinions of earlier jurists. The results of this study show that matters such as custody, guardianship, alimony, etc., were not the responsibility of the libertine; But with the changes that have taken place in the context of society and relying on the teachings of Imam Khomeini (ra) and, consequently, the views of the unity of the current judicial procedure, most of the duties of parents (except inheritance), regarding the legitimate child has been extended to the illegitimate child, and newer considerations have been made on some issues. The research method was analytical-descriptive.

    Keywords: Custody, Illegitimate child, Verses, hadiths, Jurisprudence, law
  • Ebrahim Khorasani Parizi, Mohsen Moradi Pages 341-365

    The present study seeks to examine Tolagha from the perspective of hadiths and narrations. From this perspective, after expanding the conceptual space, the subject will examine the Tolagha issue. According to the thematic documents presented in this research, the research method is descriptive-analytical and the data collection method in this research is library. The findings of the research indicate that firstly, Tolagha refers to people like Abu Sufyan, Mu'awiyah and generally the people of Mecca who became Muslims after the conquest of Mecca and then the Holy Prophet (PBUH) liberated them. Secondly, the conquests of Iran and Islam became a factor in influencing the Tolagha group in politics and the caliphate that the expansion of this group has had many consequences. What shows the necessity and importance of this article is that the study of this issue will cause the lies and some inappropriate labels attributed by the enemies to Islam and its followers to be revealed by referring to various and scientifically valid sources and the difference between net and gross to be specified.

    Keywords: Islam, Hadiths, Narrations, Tolagha, Abu Sufyan
  • Shahram Darabpour, Mehdi Mehrizi, Seyed Mohammad Ali Ayazi, Mehrdad Abbasi Pages 367-394

    The emergence of critics of Shiite hadith can be considered a trend that was formed in the contemporary period with the slogan of returning to the Qur'an, combating superstitions and the unity of Muslims and diminishing the role of tradition in the geometry of religious issues in Iran. The present study intends to enumerate the different spectrums and groups of this current of thought by introducing the trend of critics of Shiite hadith in the contemporary period of Iran and its differences with the Qur'an-oriented people. Finally, the most important areas and reasons for the emergence of this trend of thought, which are related to the second and third groups of this trend in this study, are divided into two general areas, which are religious reforms in Judaism and Christianity, familiarity with modernity and civilization in the West, Iranians' acquaintance and relation with the modern thinkers of the Arab world and the specific fields that include the influence of the critics of the Shiite hadith on the Wahhabi movement, the emergence of intellectual personalities and the abandonment of the Qur'an.

    Keywords: Hadith, Shiism, Iran, Critique of Hadith, Quran
  • Fatemeh Ansari Pages 395-419

    From the point of view of Thaqalayn, jurisprudence is equivalent to deep understanding in religion, and jurisprudence is a kind of understanding and reasoning in guardianship and acquisition of knowledge, and whatever is opposed to this knowledge is illusion and mirage, i.e Laysa Beshay or La Shey which is the temple of Movla. The only near knowledge that is the real calamity and Endallah is the knowledge of the Imam; Because the basis of knowing God and worshiping God is the knowledge of the Imam; Otherwise, it will be specifically out of the title of knowledge. So use the texts; "Faqih" refers to a person who, in addition to the appearances of legislative propositions, also meditates on them and becomes a mystic by the knowledge of the Imam, which is the knowledge of adducent. Therefore, the criteria and rules of jurisprudence are based on the wisdom of the infallibles (peace be upon them); That is, while the manifestations of the word of Hajaj Allah have authority over the creation, it is obligatory on the jurist to acquire the knowledge to the words and the opposites (hidden meanings and allusions of the word) of infallible; That is, to deepen on the heart and truths of the words of the infallible in order to avoid delusions and suspicions. This descriptive-analytical study, while explaining the true meaning of knowledge, examines the criteria and areas of jurisprudence from the perspective of Thaqalayn.

    Keywords: Knowledge, Adducent knowledge, Knowledge of Imam, Jurist
  • Fatemeh Negahdari, Nasir Mashayekh Gandas Kolai Pages 421-453

    In Iranian law, the issue of compensable damages is one of the most controversial issues in civil liability law and various opinions have been presented in this regard. These issues and disagreements have found new dimensions, especially with the victory of the Islamic Revolution and the jurisprudential approach to law. In our law, there are two general methods and views on compensable damages: On the other hand, most Imami jurists, without devoting an independent discussion to this category and establishing general rules in this regard, are exposed to the issue of compensable damages in various jurisprudential discussions and have raised issues in every position; In contrast, many new Iranian jurists who, despite using and paying attention to jurisprudential principles and jurisprudential issues, use a new method in legal discussions, in the manner of French jurists, they discuss the general compensable damages in civil liability law and under the chapter of the pillars of liability, they have dealt with the issue of harm and expressing the issues surrounding it.

    Keywords: Damage, Civil liability, Compensation, No harm rule
  • Ali Reza Zolfaghari Pages 455-468

    The world we live in is associated with suffering, pain and troubles and problems. Pains and sufferings such as loneliness, despair, depression and failure that haunt us like a shadow. In Quranic literature, the issue of difficulties and their role in life has been considered. Many people have experienced this fact in their lives that at the time of occurring problems and the onslaught of severe storms of life, salvation way is opened at a time when man no longer has any hope of escaping from those difficult conditions. One of the functions of our religion and divine book, the Qur'an, is to reduce human suffering. In this article, the main purpose is to answer the questions that what psychological and educational functions do suffering have from the perspective of the Holy Quran? And how do they strengthen man's theism and knowledge to God?

    Keywords: Holy Quran, Suffering, Psychology, Theism
  • Mahboubeh Ghaffari, Seyed Hamid Hosseini, Fatemeh Shariati Pages 469-488

    The purpose of this study is to investigate the role of divine traditions in human life from the perspective of the Qur'an and Nahj al-Balaghah. In the present study, the role of divine traditions in human life is analyzed from three topics. The Holy Qur'an also uses the word tradition about the descent of punishment in infidel, polytheistic, oppressive, immoral, and false tribes and societies, and from another point of view, tradition can be referred to "the rules that exist in divine actions" or on " "the methods by which the Almighty God manages the affairs of the universe and man." The importance and necessity of discussing the divine traditions as social laws in the management of societies is that it will lead to the emergence of a monotheistic view of the world and its developments. On the other hand, the Qur'anic statements of Amir al-Mu'minin Ali (as) in Nahj al-Balaghah are an embodied model and can be followed in Islam. It can express and recount the clear examples of divine traditions that play an important role in guiding the Muslim man.

    Keywords: Divine tradition, Quran, Nahj al-Balaghah, life
  • Ali Rasoulian, Kamal Khajeh Poor Banadoki, Abolghasem Asi Maznab Pages 489-513

    The concept of growth from the perspective of Qur'an and Islamic traditions is not the apparent growth of man and increasing his age, but it is a spiritual and internal category and differs from its concept from the perspective of experimental sciences and biology because it enters the field of spiritual perfection and the progress of his spiritual and intellectual powers. As a result, it should be said that since the purpose of human creation is growth and development to achieve happiness in the hereafter, in this study, the concept of individual growth in Islamic traditions and the Qur'an was selected to be analyzed definitions and various examples that is presented for the concept of "growth" by citing these valuable sources. The present research has been conducted by descriptive-analytical method and the use of library resources.



    Keywords: Concept of growth, Holy Quran, Spiritual growth, Islamic traditions, Harm